Den här artikeln förklarar för en oinsatt vad en cykeltävling är.

Fakta om cykeltävlingar

Cykeln tillkom på 1800-talet med en i dagens ögon märklig formation. Framhjulet var avsevärt högre än bakhjulet, vilket gjorde cyklingen ostabil och till och med riskabel. Om man föll av cykeln kunde man slå sig rejält illa, precis som att man kan slå sig ordentligt om man faller från en häst med hög mankhöjd. Det var först när cykelhjulen blev proportionerliga mot både varandra och ramen som cykling blev populärt och säkrare. 1904 startade Tour de France och sedan dess har cykeltävlingar fått stor och välförtjänt uppmärksamhet. Tävlingarna sträcker sig idag långt utanför cykelsporten. Numera går det att betta på olika lopp och spelbolagen erbjuder spelautomater med cykeltema och bonusar som det går att vinna på. Bonus erbjudanden hos nyspins casino är något man kan se närmare på om man är intresserad av bonuserbjudanden. Cykelrörelsen är stark idag eftersom det är en motpol till det stillasittande som många kontorsjobbare utsätts och utsätter sig för. Många hjärt- och kärlsjukdomar kan motverkas och förhindras med vardagsmotion, det är därför populärt att cykla från och till jobbet. En del vill dock ta steget längre och cykla på fritiden i cykelklubbar och tävlingar. Många jobb erbjuder även friskvård med cykelpass och har till och med konstruerat kontorsstolar som är utrustade med pedaler.

Olika typer av cykeltävlingar

Det finns en stor skara av cykeltävlingar:

1) Utpräglade cykeltävlingar. Här används ofta aerodynamiska och lätta cyklar som går att få upp i höga hastigheter.

2) Velodrom-tävlingar. En velodrom är en oval bana som lutar, där man cyklar runt. Även här är cyklarna speciellt framtagna för att generera så lite luftmotstånd som möjligt.

3) Mountainbike-tävlingar. Här tävlar man med bergscyklar som har breda och grovt mönstrade däck för att kunna ta sig fram i svår terräng.

4) Enhjulingstävlingar. Enhjulingar är cyklar med endast ett hjul, och här krävs god balans och övning för att kunna hålla sig upprätt.

5) BMX-tävlingar. BMX kallas även för freestyle-cyklar, och dessa används främst i skateramper där avsikten är att göra olika tricks som en domare bedömer och ger poäng för.

Det finns ytterligare några cykelgrenar, men dessa bör vara vanligast. Prova gärna alla för att hitta den optimala!