Självklart måste Tour de France nämnas på en hemsida om cykling. Det är som Formel 1 för bilar eller Champions League inom fotbollen, helt enkelt en tävling som är representativ för sporten som helhet. Många förknippar just cykelsporten med de olika etapperna i Tour de France. Häng med för att få en inblick i Tour de France!

Historik

Henri Desgrange var pionjär inom den franska cykelsporten och var chefredaktör för tidskriften L’Auto för cyklister. Han var en av initiativtagarna till första upplagan av Tour de France år 1903. Loppet har körts årligen och sedan 1947 har tidningen L’Équipe arrangerat tävlingen. Som med fallet för många andra civila tillställningar lades tävlingen på is under första världskriget (1915-1918) respektive andra världskriget (1940-1946) för att sedan återupptas under mellankrigsåren respektive efterkrigsåren. Den gula ledartröjan infördes som ett koncept år 1919.

Fakta om Tour de France

Tour de France ingår i trippeln Grand Tour som förutom den förstnämnda tävlingen utgörs av Giro d’Italia och Vuelta a España. Tour de France kom först med de uppradade alternativen i kronologisk ordning efter.

Trots sitt namn som betyder “Frankrike runt” på svenska så startade tävlingen 2017 i Düsseldorf, Tyskland varpå målgången skedde i huvudstaden Paris. Tävlingen är indelad i 21 stycken etapper som sammanfogade blir till en sträcka på omkring 3540 km. Det ger en genomsnittlig etappsträcka på drygt 168,5 kilometer. Ett triathlon består av en cykeldistans på 18 mil, det är alltså en hård prövning att cykla hela distansen. Det brukar räknas som det tuffaste och svåraste loppet för professionella cyklister i hela världen. 4 cyklister har vunnit tävlingen fem gånger var. Lance Armstrong blev korad vinnare sju gånger i rad men fråntogs alla titlar på grund av dopingfusk.

Svenskar i Tour de France

Gösta “Fåglum” Pettersson vann brons 1970. Magnus Bäckstedt är ende svensk som vunnit någon etapp i tävlingen, vilket skedde 1998.