Sveriges största cykelklubb finns föga förvånande i Sveriges största stad tillika huvudstad Stockholm. Vad är då en cykelklubb? Läs nedanstående information för att få benkoll!

Vad är en cykelklubb?

En klubb är en sammanslutning av människor som delar ett eller flera intressen. En cykelklubb utgörs alltså av människor som brinner för att cykla och träna samt tävla tillsammans. Cykelklubben kan anordna träningar, möten och föreläsningar om olika saker. Föreläsningarna kan handla om motion, kost, cykelunderhåll, sömn och ekonomi med mera. På mötena kan man diskutera vad som behöver förbättras, vilken medlemsavgift som ska utfästas med mera. Cykelklubbar är ofta öppna för vem som helst att ansluta sig till. Om man inte följer klubbens regelverk och missköter sina åtaganden kan man bli utesluten.

Träningar

Cykelklubben anordnar givetvis träningar så att medlemmarna ska bli bättre på cykling. Ofta vill man att utövarna ska bli snabbare och uthålligare så att de kan prestera bättre. Vissa cykelklubbar har egna klubblokaler med gym, lunchrum, duschar och andra faciliteter. En tumregel är ofta att ju mer en cykelklubb kan erbjuda, desto högre är medlemsavgiften. Medlemsavgifterna är generellt sett högre hos cykelklubbar i storstäder än ute på landsbygden eftersom lokalhyrorna är avsevärt högre.

Det kan också vara svårare att träna på platser med mycket trafik. Det är nog ingen som betvivlar att det är svårare att träna i Stockholms City än i Torsby, Värmland.

Tävlingar

De flesta cykelklubbar anordnar interna träningar eller förmedlar platser till regionala och nationella tävlingar. Många vill ju visa vad de går för och samtidigt knipa en plats i cykellandslaget. Att få representera landslaget i OS är nog varje ung lovande cyklists dröm. Man kan vinna stora prispengar på att cykla i till exempel Tour de France.

Cykelverkstad

Cykelklubbar har ibland verkstäder för sina betalande medlemmar som inte själva kan eller har tid att fixa sina cyklar.