Det kan finnas flera skäl till att gå med i en cykelklubb, och det kan variera från person till person. Vi försöker här lista de vanligaste anledningarna till att folk väljer att ansluta sig till en lokal cykelklubb.

Intresset

Att cykla är för många avkopplande, rofyllt och spännande. Tjusningen med cykel är att man kan cykla i det tempo man känner för att hålla för stunden. Vissa anpassar sig också till hur svettiga de vill bli. Ska man på ett affärsmöte är det kanske inte så lämpligt att cykla sig svettig, utan det vill man istället spara till fritiden.

Många gillar också att cykeln är miljövänlig, den släpper inte ut några avgaser till skillnad från en personbil eller moped. Det finns olika cyklar att köpa beroende på var man ofta åker; det finns allt från MTB (mountainbike) till stadscyklar. De flesta väljer också cykel efter dess utseende och kvalitet.

På cykelklubben finner du andra intresserade av cykling i synnerhet och av cyklar i allmänhet.

Motion

Cykling ger bra och skonsam motion för kroppen. Många väljer att ansluta sig till cykelklubbar just för motionens skull. Det är samtidigt en omväxlande motionsform som påverkas av väder och vind. Ingen cykeldag är den andra lik.

Tävlingar

De flesta som tävlar i cykling är anslutna till en cykelklubb, speciellt proffs. Dock finns det individualister som kör sitt egna race efter att tidigare ha tillhört en klubb. Precis som inom racing har de stora cykelmärkena stall med egna cyklister. Dessa cyklister blir sponsrade för att köra med märkenas cyklar i tävlingen.

Diskussioner

Cykelklubben ger en social sammanslutning där för- och nackdelar med olika saker diskuteras. Vilket cykelmärke är bäst? Hur tränar man korrekt? Vilket däckmönster är optimalt? Dessa frågor och många fler diskuteras livligt på en cykelklubb. Precis som i vilken annan förening som helst varierar åldrar, bakgrunder och kulturer, vilket gör cyklingen extra spännande.