För att inte trampa i samma hjulspår så måste du fortbilda dig inom cykling. Det gör att sporten fortfarande känns aktuell och spännande! I den här artikeln listas råd och rekommendationer för dig som cyklist.

Läs och titta på filmklipp

Läs gärna renodlade cykelmagasin. Det finns ett stort utbud av såväl svenska som internationella tidskrifter avsedda för både motionärer och professionella cyklister. Dessa magasin innehåller läsvärda reportage, intressanta krönikor och lustiga kåserier. De brukar oftast ha listor över vilka cykelprodukter och cyklar som är bäst i test för tillfället. Bra för dig som verkligen vill hitta rätt på en gång utan att behöva testa dig fram i djungeln av material.

Filmklipp är ett annat mycket gott råd. Det finns mängder av videos ute på Youtube av såväl motionärer som proffscyklister. Ibland kommenterar de händelseförloppet medan de cyklar, och har en GoPro-kamera som filmar omgivningen. Vissa klipp är rena guider till hur man bäst tar svängar eller rengör kedjan och ekrarna utan att ha sönder något på kuppen. Det är lätt att hitta en youtuber som man tycker om, så länge man har ett öppet sinne för nymodigheter. Filmklippen gör dig till en person med mer erfarenhet av cykling, faktiskt!

Kvalitetsförbättra

Om du vill prestera på topp så måste din cykel vara på topp. Allt måste kontrolleras så att det är rent och inte sprucket. Sprickor tål inte extrem kyla och värme särskilt bra, därför är det viktigt att tvätta och olja cykeln regelbundet. Rost kan drabba cyklar som färdas vid kusten, då stänk av det bräcka vattnet kan landa på lacken. Det gör att speciellt järnmuttrar och skruvar är utsatta för rost, eftersom dessa inte brukar vara lackerade.

Däcken ska vara pumpade och ha ett jämnt lufttryck. Följ manualens rekommendationer för cykeln. Se till att sadeln är bekväm, det är viktigt för din prestanda uppe på sadeln.